Registrering af ejerforhold

Den 10. januar 2020 trådte nye regler for virksomheder og deres reelle ejere i kraft.

 

Mange virksomheder skal derfor registrere forskellige forhold om deres ejere. Formålet er at skabe øget gennemsigtighed om danske virksomheders ejerstruktur med henblik på at sikre, at virksomhederne ikke bruges til skattesvig og anden økonomisk kriminalitet.

 

Omfattet af reglerne er, A/S, ApS, IVS, P/S, K/S, I/S, erhvervsdrivende fonde m.fl. Undtaget er enkeltmandsvirksomheder, PVM, børsnoterede virksomheder m.fl.

 

Legale ejere er personer eller virksomheder, der direkte har mindst 5 % ejerskab eller stemmerettigheder.

 

Reelle ejere er personer, der direkte eller indirekte

  • har mere end 25 % ejerskab eller stemmerettigheder eller
  • har anden afgørende kontrol, fx vetoret, ret til at udpege bestyrelsesmedlemmer el.lign.

 

En person med mere end 25 % af en virksomheds kapital eller stemmeandele er både en legal og reel ejer.

 

En person med kun 5 – 25 % af en virksomheds kapital eller stemmeandele kan være både legal og reel ejer, hvis vedkommende på anden måde har afgørende kontrol, fx gennem vetoret eller ret til at udpege bestyrelsesmedlemmer.

 

En virksomhed – typisk et holdingselskab, der er legal ejer af en anden virksomhed – kan ikke også være reel ejer, fordi kun fysiske personer kan være reelle ejere. Denne virksomheds (legale og reelle) ejer kan til gengæld være reel ejer af den anden virksomhed, hvis vedkommende derigennem har afgørende kontrol over denne virksomhed.

 

Selskaber har pligt til at indhente, registrere og opbevare oplysninger om deres reelle ejere. Herudover skal selskaberne løbende kontrollere og opdatere oplysningerne. De nye regler medfører en pligt for selskaberne til mindst én gang årligt at undersøge, om oplysningerne om deres reelle ejere fortsat er korrekte.

 

Resultaterne af den årlige undersøgelse skal fremlægges for ledelsen, det vil sige bestyrelsen i selskaber, der har en bestyrelse, eller direktionen i selskaber, der ikke har en bestyrelse. Selskabet skal også kunne dokumentere, at forholdet er blevet undersøgt, hvilket eksempelvis kan gøres ved at tilføje det til et referat.

 

Hvis selskabet ikke kan fremlægge dokumentation for, at der løbende føres kontrol med, hvem der reelt ejer selskabet, kan selskabet straffes med bøde eller i sidste ende tvangsopløsning.